Datorhjälp

Upplever du att datorn är långsam eller beter sig på ett oväntat sätt? Har du koll på följande?

  • Datorn är installerad med ett operativsystem och det är ett mycket omfattande program som måste uppdateras kontinuerligt av säkerhetsskäl. Det vanligaste numera är Windows 10 men det finns äldre versioner också. Har man Windows XP får man inte längre några säkerhetsuppdateringar och datorn är troligen gammal och långsam. Windows kör man i en PC och det finns gott om gratis extra program.
  • Ett annat operativsystem som vuxit kraftigt i popularitet de senaste åren är Mac OS från tillverkaren Apple och det kör man i en Mac-dator. Den populära mobiltelefonen iPhone kommer från samma tillverkare. Vissa tycker att den här datorn är väldigt användarvänlig. Andra tycker att den är något dyr och att det är svårt att hitta gratis extra-program.
  • Ett tredje operativsystem är Linux och det finns i ett otal gratis-versioner. För det mesta är det datorentusiaster som installerar och kör linux. En distribution heter Lubuntu (Läs mer på Wiki) och är en lättviktsvariant av Ubuntu (Läs mer på Wiki). Den kan vara ett alternativ att installera på en äldre/långsammare dator om man mest bara surfar på nätet.
  • Alla datorer kan ha säkerhetshål i sitt operativsystem och/eller i de program som man installerat i operativsystemet (tex. Adobe Reader). Därför är det viktigt att man laddar ner uppdateringar och skyddar sin dator med brandvägg (router) och någon form av antivirusprogram.
  • Om man råkat installera något virus eller spionprogram kan det radera eller låsa filer, använda datorn för attacker på andra datorer på internet utan att du vet om det. Det krävs erfarenhet för att avgöra vad som är “farligt” och inte kring den här typen av program och att överhuvudtaget hitta dem. Det finns speciella program och instruktioner för att avinstallera “spioner”.